Het PITZTAL, een prachtig, smal en rustig zijdal ten zuiden van het INNTAL in TIROL (Oostenrijk) is ongeveer 35 km diep. Men rijdt het dal binnen langs de Inntalbrücke in IMST. De enige autoweg van het dal volgt het berg- riviertje de PITZE in zuidelijke richting om langzaam te stijgen van ca 880 m in ARZL tot ca 1.750 m in MITTELBERG (gehucht van St.-LEONHARD). Daar, op het einde van het dal waar de PITZE ontspringt uit de Mittelberg- en de Taschachferner, begint de wereld van het eeuwige ijs.

Het dal behoort tot de ÖTZTALERALPEN en wordt omsloten door :

  • het INNTAL in het noorden;
  • de GEIGENKAMM in het oosten met als voornaamste toppen : de LUIBISKOGEL (3.110 m), de HOHE GEIGE (3.393 m) en de PUITKOGEL (3.346 m);
  • de KAUNERGRAT in het westen met o.a. de ROFELE WAND (3.353 m), de VERPEILSPITZE (3.423 m) en de WATZESPITZE (3.592 m) en wordt in het zuiden afgesloten door
  • de MITTAGSKOGEL ( 3.159 m), de LINKER FERNERKOGEL (3.277 m) en de gletschertong van de MITTELBERGFERNER, ijsrivier aan de voet van Tirools hoogste berg : de WILDSPITZE (3.772 m).

In de ZOMER komen zowel de recreatieve wandelaars, de meer sportieve bergwandelaars als de echte alpinisten aan hun trekken. De wandelwegen zijn goed gemarkeerd en de bergpaadjes goed aangelegd. Ze leiden de wandelaar naar een rustige almhut (allen rond de 1.800 m hoog) of naar een hoger gelegen berghut, waar ook kan overnacht worden.
Het RIFFELSEE-wandelgebied op + 2.300 m hoogte leent zich uitstekend voor families met kinderen. Ook de stille bergmeertjes, zoals de BRECHSEE (2.145 m), de MITTELBERGLESSEE (2.426 m) of de MOALANDLSEE (2.530 m) zijn een stevige bergwandeling meer dan waard. Ze liggen verscholen tussen de bergwereld van de 3.000-ers. 


In de WINTER beschikt het sneeuwzekere Pitztal over 3 skigebieden :

  • het HOCHZEIGER-skigebied in JERZENS;
  • het RIFFELSEE-skigebied in MANDARFEN in het INNERPITZTAL (1.750 m - 2.800 m) 
  • de PITZTALERGLETSCHER in MITTELBERG in het INNERPITZTAL waar men met de PITZEXPRESS door de bergflank heen tot op 2.840 m wordt gebracht om vervolgens met de PANORAMABAHN, Oostenrijks hoogste seilbahn, tot op de top van de HINTEREN BRUNNENKOGEL (3.440 m) te belanden. (Ook open in het zomerseizoen) !

Ook de langlaufers worden niet vergeten : er zijn loipes rond de Riffelsee, op de Pitztaler Gletscher en in het dal, langs de Pitze, van MITTELBERG tot WIEZE.

Laatst aangepast op zondag, 25 december 2022 10:52

Meer in deze categorie:

Go to top