Net voor de kerstvakantie bakten we pannenkoeken in de klas. De meester maakte 8 liter deeg en het bakken was voor de leerlingen. We gebruikten twee kleine bakplaten. Nadien was het smullen geblazen. Op deze manier sloten we een drukke eerste trimester af op een leuke manier.

Onze dialoogjes van Frans leren we in de overdekte hal. Nu die verder verfraaid is met zeteltjes, hoge zittafels en kleine zitbankjes is het de ideale plaats om per twee te werken zonder we elkaar storen. Klik maar even op de foto om naar de andere foto's te kijken.

Het was deze week 'Vertelweek' op school. De leerlingen van 6A gingen aan de hand van een prentenboek vertellen in het eerste en tweede leerjaar. Ze zochten een knus plaatsje of hoekje op en vertelden een leuk verhaaltje. 

Vrijdagnamiddag gingen de leerlingen van 6A en de leerlingen van 1B samen op pad. We maakten een herfstleerwandeling richting het voetbalterrein van VK Heultje. Er moesten heel wat opdrachten samen opgelost worden. Dat ging van het zoeken van bepaalde bladeren en paddenstoelen tot het bekijken en bespreken van insecten. Het was leuk om te zien hoe geïnteresseerd de jongens en meisjes de opdrachten tot een goed einde probeerden te brengen. We maakten hiervan een hele fotoreportage. Klik op bovenstaande foto om de andere foto's te bekijken.

Dit schooljaar zetten we in alle klassen sterk in op lezen. Zo gingen we enkele weken geleden naar de bib in Westerlo waar we een aantal boeken per leerling konden uitlenen. We koppelden hier in het zesde leerjaar ook een werkje aan. Het was de bedoeling dat we een boek gingen lezen met als opdracht om dit te promoten bij onze klasgenoten. Alle leerlingen probeerden dit op een creatieve wijze te doen. En ... om heel eerlijk te zijn ... ze deden het allemaal heel goed. Er zaten pareltjes tussen. Alle leerlingen kregen evaluatieformulieren mee en beoordeelden hun eigen klasgenoten. Zo hielden we in het zesde leerjaar onze eigen boekenbeurs. En de volgende weken gaan we gewoon verder lezen ... want ... lezen is plezant.
(klik op de foto om de rest van de fotoreportage te bekijken)

Vrijdag kwam Sam, een begeleider van VIB Natuur en Wetenschap, in onze klas. Omdat we de deze maand over het lichaam aan het leren zijn kwam hij het project 'Bloed' voorstellen. We begonnen met onze bloeddruk te meten en de gegevens te vergelijken en bespreken. Met het blote oog zien we alleen dat bloed een rode vloeistof is. Om de cellen die in het bloed zitten te bekijken gebruikten we een microscoop. De leerlingen maakten zelf een preparaatje van muizenbloed. Wetenschappers gebruiken vaak modelorganismen om deze te bestuderen, zoals bv. het zebravisje. Aan de hand van een animatie werd het belang van zebravisjes als modelorganisme duidelijk. Soms worden we ziek. In Afrika kan de steek van een tseetseevlieg (besmet met Trypanosoma) de slaapziekte veroorzaken. We bekeken besmet muizenbloed onder de microscoop. Kortom, een interessante namiddag. (Klik op de foto om de andere foto's te bekijken.)

De laatste dag voor de Herfstvakantie mogen de leerlingen traditiegetrouw verkleed naar school komen. Er zaten dit jaar ook weer prachtexemplaren tussen. Klik op de groepsfoto om de andere foto's te bekijken.

Dinsdagnamiddag was Mathilda Masters op bezoek in onze school. Mathilde Masters is een schrijfster. Ze schrijft kinder- en jeugdboeken in verschillende genres. Grappige verhalen over de Keukenprins van Mocano – een jongen die in de keuken van de gevangenis woont en allerlei avonturen beleeft - maar ook mega-interessante weetjesboeken voor nieuwsgierige kinderen. Elk jaar komen er nieuwe boeken bij. Ze vertelde ons over haar werken en vertelde  er leuke en grappige dingen uit. Het was een leerrijk uurtje. 

Vandaag hadden we het in de les van WO over 'Magnetisme'. In groepjes van vijf moesten we allerlei opdrachten vervullen. We mochten experimenteren met allerlei soorten magneten. Morgen gaan we alles wat we vandaag ontdekt hebben samenvatten. Klik op de foto om de andere foto's en het filmpje te bekijken.

In het zesde leerjaar werken we bij muzische vorming rond allerlei kunstvormen. De eerste waar we dit jaar kennis mee maakten is Popart. We bekeken werken van Andy Warhol en andere kunstenaars. Popart is een kunststroming die tegelijkertijd, maar los van elkaar, is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika in het midden van de jaren vijftig en haar hoogtijdagen beleefde in de jaren zestig van de 20e eeuw. Het schilderij van Marilyn Monroe is het bekendste werk uit deze periode. Wij gebruikten een foto van onszelf en staken die in een Popart jasje. (Klik op de foto om alle foto's te bekijken.)

Pagina 1 van 3
Go to top